18. „Ügyes kezek” kézműves és szabadidős tábor

Tábor ideje: 2014. június 23-27. 9-17 óra

Helye, szervező: Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtár Nagyrábé

A táborban 23 fő általános iskolás vett részt, volt köztük 1. és 8. osztályos is. Több településről érkeztek a gyerekek: Bihartorda, Bihardancsháza, Berettyóújfalu, Mikepércs, Nagyrábé, Debrecen, Budapest. Akik nem helybeliek, azok nagyszülőknél, rokonoknál szálltak meg, vagy minden nap bejártak. Az 1 hét alatt 10 féle alkotás született a különböző kézműves technikák elsajátítása során. A technikák elsajátítását a táborvezetőn kívül önkéntes fiatalok, felnőttek, valamint a Barangoló Ifjúsági és Kulturális Egyesület tagjai segítették, összesen 11 fő. Minden nap több technikával ismerkedtek meg a gyerekek. Volt, amit hamar el lehetett sajátítani, de volt, ami több időt vett igénybe, azokat a tárgyakat a hét folyamán igyekeztek elkészíteni a gyerekek. A kézművesség mellett sokat játszottak, sportoltak, táncoltak, amiket az önkéntes fiatalok irányítottak. 

 

A hét utolsó napján kiránduláson vettek részt, Sárrétudvariban a Pegazus lovardában lovagoltak, íjászkodtak, Szerepen megnézték Földesi László portáját, terrakotta szobrait, kőfalba beépített lőcsös szekér részeket. 

A tábor zárásaként kiállítást rendeztek a hét folyamán elkészült alkotásokból, és rövid műsort adtak a szülőknek a tanult táncokból. A kiállításra elkészült 7 db parittya, 14 db hímzett szalvéta kalocsai mintával, 7 db hajtogatott papírvirág csokor, 10 db nemez labda, 8 db gyöngyszövéses karkötő, 17 db csomózott karkötő, 1 db nyitófüles karkötő, 9 db marionett bábu, szövőkereten készült 2 db pénztárca és 4 db telefontartó. A munka legnagyobb eredményét a szövőszékeken szőtt 22 db divattáska mutatja. Szinte mindenki megszőtte saját kistáskáját, amit hétköznapokon is szívesen használ. 

 

Összegezve 101 alkotást készített a 23 fő táborlakó az 1 hét során. Elmondhatjuk, hogy a tábor résztvevői hűek voltak a tábor elnevezéséhez, az ügyes kezek precízen készítették el a különböző technikákkal az alkotásokat, amit a táborlakók a tábor zárását követően hazavihettek. A hét folyamán barátságok is születtek, és úgy köszöntek el egymástól, hogy jövőre itt újra találkozunk. A táborban szerzett „tudományt” a nyár további részében gyakorolhatják, hisz többsége otthon is végezhető a meleg nyári napokon.